To na nim przyrządzamy aromatyczne obiady i pożywne śniadania. Ważne, by był estetyczny, wygodny w użytkowaniu i bardzo praktyczny. Na co zwrócić uwagę wybierając blat kuchenny? O tym kilka słów poniżej!
Blat kuchenny kolor
Obecnie coraz chętniej decydujemy się na minimalizm nie tylko w pokojach dziennych, ale też w kuchni. Biel mebli zestawiona z czernią to jedna z możliwych inspiracji. Jeśli lubimy mocne, industrialne akcenty, to kuchnia cała w czerni będzie świetnym rozwiązaniem. Kolor ten możemy przełamać dużą ilością kwiatów i ziół oraz dodatków bambusowych. Ciemny blat ma w sobie dużo atutów.
Nie widać na nim brudu, wygląda bardzo schludnie i estetycznie. Dobrze kontrastuje z ustawianymi na nim akcesoriami lub produktami spożywczymi. Kolejną opcją jest blat w słomkowym kolorze. Jeśli podobają nam się romantyczne wnętrza lub rustykalny design, to propozycja dla nas. Takie jasne drewniane odcienie dobrze korespondują z kolorowymi meblami np. w oliwkowym odcieniu, beżu a nawet czerwieni.
Długość blatu kuchennego
Pamiętajmy, że to najważniejsze miejsce w kuchni. Musimy przyrządzać na nim posiłki, więc nie szczędźmy miejsca na blat. Optymalnym rozwiązaniem jest kuchnia, w której meble znajdują się równolegle do siebie na dwóch najdłuższych ścianach. Wówczas możemy rozgraniczyć blat do gotowania po jednej stronie a drugi np. wykorzystać do wyeksponowania na nim ziół oraz warzyw i owoców.
Co postawić na blacie kuchennym
Nie zagracajmy kuchni i postawmy na minimalizm. Jeśli chcemy coś eksponować to przyprawy w estetycznych słoiczkach, noże na stojaku magnetycznym i owoce oraz warzywa. To, co może stać na zewnątrz to także robot kuchenny, młynek z solą i pieprzem oraz dzbanek na wodę. Resztę przedmiotów chowajmy do szuflad posegregowanych tematycznie, by ułatwić sobie codzienne funkcjonowanie. Blat kuchenny musi być miejscem, w którym szybko i sprawnie przyrządzimy coś do jedzenia, a jednocześnie podkreśli design kuchni bez wrażenia bałaganu.